Nagrade:


Nagradu „Rade Drainac“ za 2020 godinu dobila je Tanja Kragujević za zbirku poezije „Extravaganza“, u izdanju Čigija štampe iz Beograda.

Za ovu uglednu nagradu koju dodeljuje biblioteka „Rade Drainac“ u Prokuplju, konkurisale su 53 knjige poezije objavljene u 2019. godini na srpskom govornom području. O izboru je odlučivao žiri u čijem sastavu su bili Goran Maksimović, predsednik, Milosav Tešić pesnik, i Dragan Ognjanović, direktor Bibliotke.

Obrazlažući odluku Žiriji, Goran Maksimović je podvukao da je nagrađena zbirka pesama „Extravaganza“ karakteristična po naglašenom jeziku i osećajnosti i da u njoj dominiraju tri sveta, prvi lirski koji predstavlja dijalog pesnikinje sa objektivnom stvarnošću, drugi čisto subjektivni i treći metafizički koji je intoniran sa višim sferama duhovnosti.

U okviru tradicionalne manfestacije „Drainčevi susreti pesnika“, nagrada je Tanji Kragujević uručena na Hisaru, ispred spomenika pesniku, 24. avgusta 2020.

Plaketa dodeljena Tanji Kragujević, koja oličava ovo prestižno priznanje, rad je vajara Dragana Drobnjaka i danas se čuva u Sobi legatu porodica Kragujević Vujić, u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, u Beogradu.Nagrada "Risto Ratković" 2017, dodeljena je na regionalnom Konkrusu (Srbija, Bosna I Hercegovina, Srbija I Crna Gora), Tanji Kragujević, za knjigu "Efekat leptira" koja je među 35 prispelih knjiga, dobila, tajnim glasanjem, ubedljivo najveći broj glasova, istovetan as glasovima datim knjizim crnogorskog pesnika Balše Brkovića "Crno igralište". Ovi pesnici se stoga smatraju ravnopravnim dobitnicima ovog uglednog I prestižnog priznanja.U okviru vidovdanskih svečanosti u Gračanici, na tradicionalnoj manifestaciji „Vidovdansko pesničko bdenije“, koja se 27. juna 2016. godine održala 26 put, uručene su i nagrade književnim stvraocima.

Prema odluci Žirija, u čijem sastavu su bili akademik Dušan Kovačević, doc. dr Slobodan Vladušić i Žarko Milenković, „Zlatni krst kneza Lazara“, priznanje koje se dodeljuje za sveukupno stvaralaštvo, pripalo je Petru Sariću, srpskom piscu iz Prištine, koji živi i radi na Brezovici.

„Gračanička povelja“ uručena je Tanji Kragujević, pesnikinji iz Beograda.

Pesniku i piscu za decu iz Kraljeva Dejanu Aleksiću uručen je „Kondir kosovke devojke“, dok je „Pero despota Stefana Lazarevića“ pripalo pesnikinji i dragamturgu iz Beograda Ivini Dimić.

Manifestaciju, koja je zbog kiše umesto u porti Manastira održana u gračaničkom Domu kulture, upotpunili su pesnici iz Srbije i Crne Gore, kazivanjem stihova, a poseban doživljaj predstavljao je koncert Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, pod upravom Bojana Suđića.

Ovoj manifestaciji prethodila je dodela priznanja likovnim umetnicima na svečanom otvaranju izložbe radova sa likovne kolonije „Vidovdan 2016“ u Galeriji gračaničkog Kulturnog centra, 25. juna 2016.

Učesnici vidovdanskih svečanosti i gosti prisustvovali su Vidovdanskoj liturgiji, u manastiru Gračanica, 28. juna.

Za dane svečanosti objavljen je časopis „Vidovdanski glasnik“ (br. 24/2016) sa prilozima likovnih umetnika i književnih stvaralaca. U poetskom izboru zastupljena je pesma Tanje Kragujević „Sakupljač svetlosti“ iz njene pesničke knjige „Od svetlosti, od prašine“.


Književna nagrada "Lenkin prsten", koju dodelje Kulturni centar Srbobrana, za najbolju ljubavnu pesmu na srpskom jeziku objavljenu između dve dodele, za 2015. godinu za pesmu "Voda", koja je objavljena u knjizi "Od svetlosti, od prašine" u izdanju Umetničke akademije „Istok“, iz Knjaževca.


Награда Десанка Маскимовић за укупно песничко дело и допринос српској поезији, 2015.
Повеља, рад уметника Николе Меанџије
Статуа Десанке Максимовић, рад академоског уметника Александра Зарина


Nagrada "Rade Tomić" (2014)

Umetničko društvo "Istok", Knjaževac, Povelja i objavljena knjiga


"Pečat varoši sremskokarlovačke" (2013)


"Milica Stojadinović Srpkinja" (2009) za poeziju


"Milan Bogdanović" za književnu kritiku (1996)


"Đura Jakšić" (1993) za poeziiju


Plaketa grada Beograda (1984)


Foto Savez Jugoslavije (1979)


"Isidora Sekulić" za esejistiku (1976)


Za književni i kulturni doprinos nagrađena je plaketom rodnog grada (Senta - 1968).


"Brankova nagrada" (1966)